Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2021 19:04 - Грозни фашизоидни изблици по родните телевизии
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 3239 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 01.03.2021 07:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За какво сигнализират расистките и антисемитски коментари по две телевизии?

Човеконенавистнически и направо погазващи конституцията фрази на водещи прозвучаха в популярни предавания на БНТ и bTV, предизвиквайки протестни писма и старателни извинения.
А междувременно решение на СГС не съзря "проводник на забранени идеологии" у апологетите на генерал Луков.
И накъде водят такива симптоми?


Два гръмки скандала с дискриминационна реч на омразата, използвана от популярни водещи в две от най-големите телевизии у нас, се разгърнаха един след друг, предизвиквайки шумен отзвук, протестни писма, извинения, но и тревожния въпрос за какво ниво на обществена етика, осъзнатост и търпимост е симптом всичко това… И още: кой как чете историята и конституцията, след като междувременно СГС не съзря „проводник на забранени идеологии“ у дестилиращите именно тази отрова апологети на „родолюбеца“ генерал Луков?…

С расистки и трансфобски коментари в ефир първо „блесна“ водещият на „Преди обед“ по bTV Александър Кадиев, „изявил“ се в предаването от 12 февруари т. г. и по-късно – след писмена реакция срещу думите му – поднесъл извиненията си отново в ефир. А на 23 февруари с откровено антисемитска проява се открои и водещият на „Последният печели“ по БНТ Орлин Горанов. Последвалите възмутени писма от интелектуалци и еврейски организации накараха генералния директор на БНТ Емил Кошлуков да се извини и да обещае „най-тежки наказания за виновните“.

При случая с Кадиев са налице унизителни подмятания за хора от ЛГБТИ общностите, изразява се съмнение дали има „aфрoaмeрикaнcки пoeт oт виcшa… oт cвeтoвнa вeличинa“, обобщава се в негативен контекст, че в Холивуд вече не се допускат филми, ако в тях не „присъстват хора от различни раси“.

В последвалото протестно писмо до ръководството на btv от група граждани се подчертава, че твърденията на Кадиев ca нe caмo трaнcфoбcки и рacиcтки, a и фaктoлoгичecки нeвeрни. Aвтoритe нacтoявaт eкипът нa „Прeди oбeд“ дa пoднece извинeниe нa зритeлитe cи и нa зaceгнaтитe мaлцинcтвeни групи, a вoдeщитe дa ce зaпoзнaят c дeйcтвитeлнитe фaкти и дa ги прeдcтaвят кoрeктнo нa aудитoриятa.

„Ниe нaпълнo пoдкрeпямe cвoбoдaтa нa cлoвoтo и cвoбoднoтo изрaзявaнe нa мнeниe, дoри тo дa e прoтивoрeчивo. Тoвa, спрямо кoeтo cмe кaтeгoричнo прoтив, e прeдcтaвянeтo нa грeшни или ceриoзнo изoпaчeни фaкти кaтo иcтинa, и cъoтвeтнoтo изпoлзвaнe нa тeзи лъжи зa нacтрoйвaнeтo нa oбщecтвoтo прoтив oпрeдeлeни групи хoрa“, ce кaзвa в пиcмoтo.

Ден след като писмото бе изпратено, Александър Кадиев се извини официално от ефира на bTV, като увери, че коментарите му са били необосновано емоционални и некоректни. „Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение,“ изтъкна Кадиев. 

Буквално в същия ден, в който Кадиев поднася тези извинения, друг шумен скандал с подобни характеристики гръмва от екрана на БНТ. В предаването „Последният печели“ от 23 февруари водещият Орлин Горанов задава въпрос: „Кой шахматист има еврейски корени, което не му пречи да се изказва против евреите?“ След като участник дава отговор „Боби Фишер“, водещият цитира изказване, което се приписва на шахматиста: „Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са глупости! ( тук Горанов вложи особено чувство!) Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай. На български: Работата ви прави свободни. Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата. Това е проблемът с евреите“.

А публичното отричане на Холокоста и масовото, индустриално избиване на хора в лагерите на смъртта в много държави като напр. Германия и др. представлява и се наказва като престъпление с многогодишен затвор.

Цитатът, който е с дълбоко антисемитски контекст, а и начинът, по който го чете водещият, предизвикват остро възмущение и водят до две протестни писма – от десетки интелектуалци, начело с писателката Леа Коен, и от Асоциацията на оцелелите от Холокоста и техните деца. Писмата са изпратени до БНТ, СЕМ, прокуратурата, БТА и двете големи частни телевизии. Отправено е настояване отговорните инстанции и прокуратурата да вземат бързи мерки за наказание на виновните.

В писмото на интелектуалците се посочва: „Тиражираните в ефира на националната телевизия антисемитски клишета, не само дълбоко уронват престижа на евреите като общност, но и съдържат отрицание на Холокоста, което водещият Горанов особено подчерта! Този текст уронва също така престижа на нас, българските граждани, които по традиция се стремим България да бъде територия на толерантност, религиозна и етническа търпимост и сме доказали, че това е възможно , включително в най-мрачни времена…Ние изразяване своето възмущение от това предаване, с което не само се насажда расизъм и антисемитизъм сред най- широка публика, но и се проповядва открито отрицание на Холокоста. Ние искаме да зададем публично следния въпрос: Кому беше необходима тази груба антисемитска демонстрация по националната телевизия?“

Часове по-късно генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков поднесе своите извинения и обеща „най-тежки наказания за всички виновни“. Позицията му бе публикувана в неговия Фейсбук профил, като бе разпространена и от обществената телевизия.

Колкото и разпалено, колкото и старателно да са поднесени извиненията, все пак остава тревожно да виси големият въпрос не просто за ерозията на базисни общочовешки принципи в българските медии и в българското общество, но и за пряко погазване на конституцията, недопускаща толерирането и лансирането на ксенофобски, расистки, дискриминационни, нацистки, човеконенавистнически възгледи. Уви, много е красноречиво и никак не е случайно съвпадението, че точно между двете въпросни предавания, излъчени съответно на 12 февруари и на 23 февруари, се пада едно емблематично решение на Софийски градски съд, взето на 16 февруари. Става дума за решението, с което се отхвърля искът на прокуратурата за заличаване на регистрацията на сдружението Български национален съюз „Еделвайс“ (БНСЕ), което всяка година организира шествието в памет на ген. Христо Луков, известно като Луков марш. Съдийката Венета Цветкова установи „липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност … или нацистка пропаганда“ на генерал Луков, а оттам – „следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза“… Какво повече… Да се готви следващият водещ с човеконенавистнически изцепки… Или направо да чакаме домораслия Фюрер?…

Източник: Барикада.орг 

(,със съкращения)



Гласувай:
10



1. krumbelosvet - Болна тема
27.02.2021 05:28
Холивуд не само вече не допуска "бели" филми, но често допуска анти-бели. А бунтът неотдавна на черния и антибял расизъм, беше УМИШЛЕНО провокиран от ТВ кадри със специално ИЗБРАНА Ч А С Т от арестуването на престъпник - пропускането на борбата и боя на афроамер гигант с полицаите.
А обобщения за "евреиТЕ" са наистина недопустими. Има евреи работещи в кибуците, има бластящи учени и хора на изкуството, има и банкстери които си играят на богове и решават кои народ да живее и кой да умре.
цитирай
2. iw69 - В
28.02.2021 18:49
САЩ близо половината население днес не е бяло - 48%. Нормално е то да има адекватно представяне навсякъде.
Нормално е да възникне и антибял расизъм, след десетилетия, дори столетия на най-брутален расизъм срещу всички небели.
Европейските преселници там първо избиват местното население, след това вкарват милиони чернокожи роби, и до преди 40-50 год. ги подлагат на расова дискриминация, направо си е било най-зверски апартайд там.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
03.03.2021 05:05
Каква демокрация?
След десети ноември изпълзяха децата и внуците на фашагите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4821023
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16451
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031