Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05 16:34 - Исус Христос за свещената простота
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 11.05 16:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

Исус Христос за свещената простота или защо учените-теолози не разбират Христа, а го разбират децата и простите овчари

"В онова време Исус проговори, казвайки: Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за гдето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците. "  
Матей 11:25-30

  "И рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно;"    
Матей 18:3  

Бележки:
Св. Спиридон е бил неграмотен земеделец.
Св Паисий Светогорец е бил дърводелец.
Св. Порфирий Кавсокалевит е завършил само 1-ви клас.

Списъкът може да бъде продължен. Същото важи изобщо за духовността. Елин Пелин е имал само основно образование (8-ми клас).  

Защо е така? Защото учеността засилва ЕГО-то до гигантска степен и у учения не остава място за Божията благодат, за Божието царство. А то- Божието царство принадлежи на нищите духом ( в тях няма ученост, няма гордост, те се имат за нищо), то-Божието царство принадлежи на кротките и смирените.  Самият Исус е кротък и смирен и казва да се учим от Него на кротост и смирение. С кротост и смирение Той победи света, победи и смъртта. Те- учените няма как  да разберат смирението, защото те само знаят, те са пълни с ученост; затова не разбират  нито Исус -Младенеца в ръцете на Богородица , нито  Исус- в краката на Петър и другите апостоли като слуга, който мие краката на учениците си.
 
"Защото наистина Човешкият Син не дойде да Му служат, но да служи, и да даде живота Си откуп за мнозина."

Марк 10:45    

Исус е и в праха на улицата коленичил заедно с прелюбодейката, гонена от многоучените фарисеи да бъде убита с камъни според закона.    

Исус в скромността си се отъждествява с унижените и оскърбените: с голите и гладните, с бездомните странници, с хвърленити в тъмница.   

"35 Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте;
36 гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.
37 Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме?
38 И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме?
39 И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? 40 А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили."
Матей 25: 35-40  

Те, многоучените, в различния или различното  виждат  заблуди и започват да го осъждат. А Исус казва: "И защо виждаш сламката в окото на брат си, а не забелязваш гредата в своето око? Или как дръзваш да кажеш на брат си: „Нека да извадя сламката от окото ти“, когато в твоето око има греда? Лицемерецо, първо извади гредата от своето око и тогава ще видиш ясно как да извадиш сламката от окото на брат си." Матей 7:3-5  

Затова многоучените са близо до фанатизма. Затова между протестантите и католиците са се водили продължителни жестоки , кръвополитни войни. Затова католиците запалват зографските монаси. И в днешно време те нямат спиране в отричането на различния и в склонността си да поучават и да са прави.  

И пак затова един светец на Православието като Паисий Светогорец е далеч от фанатизма. Той спокойно твърди, че  бедуините в Синайската пустиня ( бедни и неуки)  ще се спасят, макар и да не са християни. И светецът не смята, че е  нужно той да ги обръща към християнството; Паисий знае, че ще се спасят простите скотовъдци- номади, защото имат чисти сърца и така са по-близо до Христа  от много християни. Защото Христос гледа сърцето на човек, а не учеността му.

  "Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо."   Матей 12:35

  "Пази сърцето си, защото от него са изворите на живота”, казва и мъдрият Соломон.   Същото казва и православният наш гениален поет и учител Григор Пърличев: "Чувай се."  

9.05.2024г.
с.Равногор  
Текст и икона : Марлена ЮруковаГласувай:
6Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 568831
Постинги: 392
Коментари: 308
Гласове: 3265
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031