Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2022 16:10 - Не изгубвайте възкресенската радост - Николай Гурянов
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 3196 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2022 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

 Старецът - чудотворец Николай Гурянов (24.05.1909- 24.08.2002), молител пред Бога за хората, провидец, поет и музикант, затворник и лагерист по време на съветския режим, е един от най-тачените руски духовни православни светители и мъдреци на 20-и и 21-ви век. Помогнал е с молитвите и прозренията си на хиляди хора, страдащи от тежки болести или отчаяние. 
Те са се стичали от далечни краища при него - на остров Залит в Чудско- Псковското езеро, където е служил като свещеник в църквата "Св.Николай".
Преживял затвори, лагери и каторга в Далечния север, претърпял там измръзване и злополука на строежа на ж.п. линия в заполярието (блъснала го камионетка , от удара пострадал тежко, "душата напуснала тялото", по думите на стареца, но Бог я върнал обратно), след години когато го питали за тежките му страдания , той  отговарял, че в лагера е било хубаво- бил е с Бог. "Винаги съм бил с Господ"-често говорел старецът.

И още:
---
Бях още съвсем малко момче, владиката служеше, а аз му държах жезъла. После той ме прегърна и каза: "Колко си щастлив ти, че си с Господ."
---
Радвайте се! Радвайте се , че сте се родили, радвайте се, че сте се кръстили, радвайте се, че сте в православната вяра, радвайте се, че сте живи.
---
-Вярвай в Господ без съмнение. Сам Господ живее в сърцето ти и не е нужно да го търсиш там някъде далеч.
  ---  
Бъдете винаги радостни . И в най-тежките дни на живота си не забравяйте да благодарите на Бога. Благодарното сърце от нищо не се нуждае.

---
Съвестта на всеки човек вече се вижда в думите и делата му.
---
Смирение и молитва- това е главното. Черната дреха само още не е смирение.
---

Познай откъде си и кой си,
защо си дошъл, къде отиваш,
че си велик и че си нищо,
че си безсмъртен и че ще умреш.
---
Трябва да съжалявате невярващите хора и винаги да се молите за тях- Господи,  избави ги от това вражеско помрачение.

---
Човек с благодарно сърце никога от нищо не се нуждае.
---
Ходи в храма и вярвай на Господ. На този, на когото църквата не е майка, Бог не е отец.

---
Над умните има разумни  , над разумните има мъдри, над мъдрите има премъдри, над премъдрите има свята простота.

---
Търси чистотата. Не слушай лоши и мръсни приказки за никого. Не се спирай на недобрия помисъл. Бягай от неправдата. Никога не се страхувай да говориш истината, само преди това поискай Божието благословение с молитва.
---
От децата си на никого не се оплаквайте, само на светите угодници и Божията майка. И не ги хвалете- да не дразните враговете. Ако говорите за децата си лошо, хората ще се радват, ако говорите хубаво, ще предизвикате завист.

---
Не забравяй никога, дори и в най-тежките дни на твоя живот да благодариш на Бог за всичко. Той чака това и ще ти прати нови блага и дарове. Човек с благодарно сърце никога от нищо не се нуждае.

---
Господ не търси за какво да ни осъди, а търси за какво да ни оправдае.

---
Животът ни е благословен дар Божий, имаме в себе си съкровище- душата; ако я запазим в този временен свят, в който сме дошли като странници, ще наследим живот вечен.
---
Нужно е да се живее не само за себе си. Старайте се тихо да се молите за всеки, никого не отблъсквайте и не унижавайте. Нашите мисли и думи имат велика сила върху околния свят. Молете се със сълзи за всички болни, слаби, грешници, за тези, за които няма кой да се помоли.
--
Не бъдете прекалено строги. Прекалената строгост е опасна. Тя спира душата само върху външното, без да дава дълбочина. Бъдете по-меки, не преследвайки само външните правила.
---
Мислено беседвайте с Господ и светците. Старайте се не да поучавате, а меко да подсказвате пътя.
---
Бъдете по-прости и искрени. Светът е толкова божествен. Огледайте се. Цялото творение благодари на Господ и вие така живейте в мир с Бог.
--- 
Помни! Всички хора са немощни и се случва да бъдат несправедливи. Учете се да прощавате, не се обиждайте 
, по-добре се отстранете от тези  , които ви причиняват зло, насила няма да станете мили. Не търсете приятели сред хората, търсете ги на небето сред светците. Те никога няма да ви изоставят и няма да ви предадат.
---
Сега сме на гости, после всички ще тръгнем към дома. Но , драгоценни мои, тежко ще ни бъде у дома, ако докато сме били на гости, сме правили нещо лошо.

---
Вървете и правете добро. Всяка любов покрива много грехове.
---
Преди започване на всяко дело помолете се с "Господи, благослови!".
---
Не се огорчавайте когато ви сполетят неприятности. Това са спътници на живота за наше оздравяване.
---
Вярващият човек трябва да се отнася любвеобилно към всичко, което го огражда, любвеобилно.
---
Послушанието започва от ранното детство- с послушание към родителите. Това ни е първият урок от Господ.

---

Където има простота, там са многото ангелите, а където има мъдруване, няма нито едного.
---
Човек е роден, за да беседва с Бог.

Превод от руски: Марлена Юрукова 
Портрет на Николай Гурянов 
от Марлена Юрукова


И в заключение: кратък разказ за едно от чудесата, които е извършил.

Английски професор по математика, пребиваващ служебно в Русия, бил заведен от негов руски колега при стареца на острова, за да види някакво чудо на прочутия чудотворец. Отецът посрещнал госта с думите: " Какво чудо да ти покажа ,чедо?", знаейки въжделенията на хората, още преди да са отворили уста.  И така старецът им показал чудо: отишъл до електрическия ключ , включил го и казал : "Включено - има светлината." После изключил ключа и казал:"Изключено - няма светлина." Английският професор разбира се останал много разочарован. Но когато той и руският му колега напуснали острова и слезли от лодката на отсрещния бряг , срещнали група електротехници, които отивали на острова, защото от няколко дни поради толяма авария там нямало ток. Двамата професори веднага се отправили обратно към стареца.

И още едно чудо от живота на стареца Николай Гурянов от времето когато е бил на лагер в Далечния север. За да се откажат от Христа, много свещеници и вярващи били съблечени и потопени в ледените води на океана. Цяла нощ продължило мъченията , никой не се отрекъл, всички загинали. Спасил се само отец Гурянов . Горещите му молитви стопли стоплили ледените води.


23.05.2022г.



https://youtu.be/EJm_1UMlo6o
 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549024
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3230
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031