Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2022 21:08 - Света Бернадета от Лурд
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 924 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 26.01.2022 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Света Бернадета от Лурд

На 11.02.1858г. в пещера край град Лурд на 14- годишната Бернадета, отишла в местността да събира дърва с още две момиченца, се явява красива млада жена в бяло. Другите две деца не виждат нищо.

Бернадета Субиро е от много бедно семейство, има още общо четири братчета и сестричета. Баща й е мелничар,а майка й- перачка. Родителите изнемогват, децата често гладуват, живеят в една стая , приличаща на зандан. Но семейството е задружно, в него въпреки недоимъка цари любов и разбирателство. Има топлота у дома, има нежност , доброта и вяра  Поради бедността Бернадета от малка трябва да работи, въпреки че страда от астма и здравето й е много крехко. Тя не ходи на училище и на 14 години едва пише и чете. Но е вярваща, както и цялото семейство. Много иска да се подготви за първото причастие и затова от планинското село, в което е изпратена на чист въздух като пастирка, се прибира при семейството си в Лурд. И тогава й се случват чудесата- явяването на младата красива жена в бяло, общо 18 пъти. Бернадета съобщава на местния свещеник за случилото се. За него научава и обществеността. Висшестоящите свещеници и администрацията смятат , че момичето има халюцинации, че е истерично и го подлагат на натиск и разпити. Но Бернадета е много спокойна, разумна, уравновесена и отговаря на всички въпроси ясно, спокойно и без колебание. Лекарят преценява, че тя е напълно здрава психически и застава на нейна страна, както и местният свещеник. Последният се убеждава, че момичето не си измисля, когато научава, че "красивата жена в бяло" се е представила  като "Непорочното зачатие". Тази догма е била възприета само четири години по-рано официално от католическата църква и неуката Бернадета е нямала понятие какво значи това. Така свещеникът се убеждава , че Света Богородица се явява наистина на момичето, от което иска то да се моли за опрощаване греховете на грешниците. Освен това Божията майка заръчва на Бернадета да копае в един ъгъл на пещерата, от който бликва извор с лековита вода.  Богородица пожелава да бъде построен параклис до пещерата. На мястото започват да стават чудеса. На самата Бернадета Божията майка съобщава , че животът й тук на земята ще е пълен със страдания, но й обещава радост в следващия живот на Небето.
Поклонници започват да се стичат на мястото край Лурд и много от тях се излекуват по чудодеен начин.
Бернадета отива да живее в манастир, в който се грижи за болни и умиращи, но самата тя там заболява и умира млада на 35 години от туберкулоза. Няколко десетилетия след погребението й се оказва, че тялото й е нетленно. Чудото на явяването на Богородица в пещерата в Лурд е признато официално от католическата църква, а Бернадета е обявена за светица.
Лурд е едно от светите места на Европа, посещавано всяка година от милиони поклонници. Извършват се много чудеса там, 70 от тях са официално признати. В пловдивското село Житница има направено копие на пещерата в Лурд.

Света Бернадета е живяла свят живот, помагайки на страдащите, самата тя страдаща. Следват цитати на нейни мисли.

***
Ако една мечта падне и се строши на хиляда парчета... никога не се страхувай да вдигнеш едно от парчетата и да започнеш наново. Това е красотата да бъдеш жив... Винаги можем да започнем всичко отначало. Радвай се на Божиите възможности, които ни са дарени. Винаги имай вяра в Него.
***
Защо трябва да страдаме? Защото тук долу чистата Любов не може да съществува без страдание. Иисусе, Иисусе, не чувствам вече моя кръст когато мисля за твоя.

***
Любовта преодолява трудностите, любовта озарява, тези, които обичат Святото Сърце, имат радост.

***

Причастието къпе измъчената душа в светлина и любов. После душата приема с благодарност тези думи: "Елате всички вие, които сте болни, аз ще възстановя здравето ви."

***

Внимавай за мен, Отче, тъй че всичко, което правя да бъде за да Те зарадвам.
***

Света Богородица ме използва като метла и после ме постави обратно на мястото ми.

**"*

Надеждата ми е в Тебе, Господи. Бъди мое убежище, защото ти си моята сила... В ръцете Ти, предавам духа си. Ти ме спаси,Господи, Боже на Истината.

***
Иисусе мой, изпълни сърцето ми с толкова много любов така че един ден да се пръсне само за да бъде с тебе. Иисусе мой, ти знаеш, аз Те поставих като печат върху моето сърце. Остани там завинаги.
***

Толкова е хубаво, сладко и преди всичко - толкова благословено да страдаш.

***

Иисусе, нека цялата ми утеха в този свят да бъде да те обичам и страдам за тебе.
Източник:
.https://www.azquotes.com/quote/585402

Текст и картина: Марлена Юрукова




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Красива история- убеден съм, че ...
28.01.2022 14:13
Красива история- убеден съм,че всичко в нея е вярно!
цитирай
2. marlena - Реалността е вярна
28.01.2022 15:51
shtaparov написа:
Красива история- убеден съм,че всичко в нея е вярно!


Ежедневието не е рално. Свети Иван Рилски с неговото " работа в ръцете, молитва в устата" е реалност. Суетата, "самсарата" ( Йовков има герой Рачо " Самсарата"), тоест суетата не са реалност.

Или реалността на духовното, на вярата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 552921
Постинги: 390
Коментари: 308
Гласове: 3236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930