Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2021 21:26 - Във връзка с времето на Светослав Тертер
Автор: hranislav Категория: История   
Прочетен: 2069 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 03.12.2021 04:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

!! "Той искаше да избави България от нашествениците, но можеше да се преструва, че им служи вярно..."


"Но вярността му към България бе непоколебима." !!


Дай Боже, колкото се може повече такива политици да имаме! Без значение къде са учили, какво говорят, от коя партия са и дали са (ги водят за) русофили или русофоби, американофили или американофоби. И да съблюдават доколкото е възможно и удачно девиза, поставен на главната фасада на сградата на Народното събрание. Девиз, който относно нас българите, според популярен мит идва още от времето на хан Кубрат.  

Цитирам текст за двама герои от вазовия роман „Светослав Тертер“!

"Светослав е приятен за наблюдение главен герой, защото не е типизиран образ, който винаги жертва себе си в името на другите и робува на външните събития. Той притежаваше някои от типичните „рицарски“ качества като смелост, сила на характера и чест, но също беше лукав и безпощаден, когато това се изискваше от него. Той искаше да избави България от нашествениците, но можеше да се преструва, че им служи вярно, и жертваше съюзниците си, щом се наложеше, в името на общата цел. Поставен пред морална дилема, той винаги избираше по-жестокото действие, за да си осигури крайната победа.
...
Балдю е другият герой, който заслужава да бъде споменат. Неговата вярност към всеки бе съмнителна, защото беше служил на твърде много царе, за да може да му се има доверие. Но вярността му към България бе непоколебима. Останал без лидер, когото да може да подкрепи, Балдю стигна до неизбежното решение – той сам да организира спасението на отечеството. И да, това му начинание щеше да бъде безуспешно, ако Светослав не се беше върнал като водач, но въпреки това той даде буквално всичко, което притежаваше, за въстание." (Източник: https://absolutnite.com/index.php/bg/2020/03/07/obichta-kam-balgariya-i-choveka-v-svetoslav-terter-na-ivan-vazov/?fbclid=IwAR3ZRjzBd1Z3ZQ6rnR_qT5S0o2u2iCCTbg0JMkN5FkhHWLSz-pakk1HCnHg .)

_______________________________________________________________

Следва текст на Милен Николов (археолог в РИМ - Бургас).

"В края на ХІІІ в. България се намирала в дълбока криза, която била преодоляна буквално за няколко години благодарение на този малко популярен наш владетел. В края на ХІІІ в. България се намирала в дълбока криза. Тя била зависима от татарската Златна орда от север, на юг Византия отнела българските територии южно от Стара планина, сърбите продължили своето настъпление в Македония, а Унгария успяла за кратко време да наложи контрол над северозападните български земи. Всичко това било съчетано със силен вътрешен сепаратизъм. Кризата била преодоляна буквално за няколко години благодарение на цар Тодор Светослав Тертер, който, за съжаление, не е от най-популярните български владетели. При неговото управление България не просто се стабилизирала; тя се превърнала в първостепенен политически фактор на Балканите. Събитията са описани добре от византийските хронисти, а благодарение на изследванията на П. Ников, В. Гюзелев, И. Божилов и Пл. Павлов, днес можем със сигурност да кажем, че Тодор Светослав е един от най-успешните български владетели; но освен че бил голям политик, той е притежавал и изключителна лична харизма, благодарение на която успял да обедини българската аристокрация и да върне блясъка на Българската държава от времето на първите Асеневци." (Източник: http://www.desant.net/show-news/23794/?fbclid=IwAR3c2FH8qcwDUyVBpMf8TA2eh3uDFiVNihZ6-8-_tLXS-Ai_2ebgIS-xRaw .)

Кризата била преодоляна буквално за няколко години!
  _______________________________________________________________

Канала "Българска история" (21.01.2020 г.): "В следващите минути ще ви разкажем за битката при река Скафида от 1304 г. Когато се възкачва на българския престол през 1300 г., Теодор Светослав Тертер наследява държава, потънала в дълбока криза. Решителните му действия елиминират татарската заплаха и подчиняват болярите, което дава възможност на младия цар да обърне поглед към Византия. Българската армия поема към черноморските крепости по протежение на Бургаския залив, но император Андроник II реагира бързо и изпраща насреща ѝ войска водена от сина му Михаил IX и от българина Войсил – брат на бившия цар Смилец. Уверени в своята численост византийците настъпват, без да подозират, че влизат в капана на Теодор Светослав. В разразилото се сражение българите търпят минимални загуби, а византийската армия е обърната в позорно бягство."

Част от разказа в прикачения файл: "Началото на 14-ти век е динамичен и противоречив период от българската история. Благодарение на своята далновидна политика, цар Теодор Светослав успява да неутрализира заплахата от ордата на Ногай и да се справи с политическата опозиция в столицата. Първите няколко години от царуването му са посветени на консолидирането на българските земи и подчиняването на станалите полунезависими местни феодали. Успоредно с вътрешните проблеми, Теодор Светослав трябва да се справи и с Византийската империя, която под управлението на Андроник II е завзела части от Тракия и Македония и представлява постоянна заплаха за българските земи."








Гласувай:
5



1. barin - Здравей, Храниславе. За мен Све...
02.12.2021 22:10
Здравей, Храниславе. За мен Светослав Тертер или Тодор Светослав е умерен, но решителен владетел. Успял е да стабилизира държаватра, която почти я няма преди него. Изгонил е татарите и е регулирал в своя полза границата си на юг с Византия. Забелязвам, че често го пренебрегваме, може би защото няма блестящи победи и активни настъпателни действия.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 642355
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031